Η χρήση των υπολογιστών ολοένα και εξαπλώνεται στην ελληνική οικογένεια. Τα παιδιά από μικρές ηλικίες παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες, εκπαιδευτικά προγράμματα και γενικά ενημερώνονται από το διαδίκτυο για παντός είδους θέματα Υπάρχουν άραγε τρόποι να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο χωρίς όμως να τα στερήσουμε από τα θετικά που αναμφίβολα αυτό προσφέρει;
Σίγουρα το να ασχολούμαστε και εμείς με το διαδίκτυο και να τονίζουμε τις θετικές του επιδράσεις βοηθάει. Όπως και το να ενημερωνόμαστε και να συζητάμε με τα παιδιά μας για τους πιθανούς κινδύνους που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Μία χρήσιμη διεύθυνση με πολλές πληροφορίες πάνω στην ασφάλεια του διαδικτύου είναι η www.saferinternet.gr . Μία συμπληρωματική λύση είναι και τα προγράμματα γονικού ελέγχου (parental control programs).
Τα προγράμματα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους γονείς να εφαρμόσουν κάποια προστατευτικά φίλτρα στις υπηρεσίες του διαδικτύου που χρησιμοποιούν τα παιδιά, όπως στον παγκόσμιο ιστό (WWW – World Wide Web), στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (E-mail) και στα προγράμματα συνομιλίας (chat). Αποτελούν ένα φράγμα που αποτρέπει την πρόσβαση σε μη αποδεκτό περιεχόμενο, σε περιεχόμενο που προκαλεί βλάβες στη νοητική και ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού, ενώ δεν μπλοκάρουν το κατάλληλο περιεχόμενο. Μπορούν να προειδοποιήσουν για προβληματικές ιστοσελίδες, να καταγράψουν λεπτομερώς τις κινήσεις ενός χρήστη στο Διαδίκτυο, να μπλοκάρουν ύποπτoυς ιστοχώρους κ.α..
Στα πλαίσια της διημερίδας, το Σάββατο 9/5, στις 17:00 θα διεξαχθεί στο Γενικό Λύκειο Καλαμπάκας συζήτηση για τη χρησιμότητα των παραπάνω προγραμμάτων, επίδειξη και πρακτική εφαρμογή προγραμμάτων γονικού ελέγχου. Για να μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα την παρουσίαση και την πρακτική εφαρμογή θα ήταν επιθυμητό όποιος ενδιαφερόμενος θέλει να στείλει e-mail στη διεύθυνση grderek@sch.gr ή να τηλεφωνήσει στο τηλέφωνο του σχολείου 2432075000 (ώρες 8:00-14:00).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου