Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΝΕΟΙ

Εκπαιδευτικό σεμινάριο "ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ & ΝΕΟΙ"

Μεγάλη προσέλευση κοινού στην εκδήλωση - εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργάνωσε η οργάνωση ΝΕΟΙ στο πλαίσιο του Money Show Θεσσαλονίκης την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008 σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), καθώς και άλλων οργανισμών, επιχειρήσεων, κυβερνητικών φορέων με θέμα την "Ασφαλή και σωστή χρήση του διαδικτύου από παιδιά και νέους- Οδηγός Χρήσης FACEBOOK - Ηλεκτρονικά Παιχνίδια". Το εκπαιδευτικό σεμινάριο παρακολούθησε πολυπληθές ακροατήριο, παρέστησαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων και εκπαιδευτικών αρχών, γονείς και νέοι. Οι εργασίες του σεμιναρίου ολοκληρώθηκαν στις 20.00 μ.μ. και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων.

Την ημερίδα άνοιξε η Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. ΝΕΟΙ και Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης Άννα Ευθυμίου, η οποία δήλωσε "Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να συνειδητοποιήσει κάθε χρήστης του Διαδικτύου είναι ότι ο παγκόσμιος ιστός δε διαφέρει σε τίποτα από μία κοινωνία. Από αυτήν την άποψη λοιπόν κρύβει αντίστοιχους κινδύνους και απαιτεί και αντίστοιχα μέτρα προστασίας από αυτούς. Η σωστή και τακτική ενημέρωση σχετικά με τη φύση των κινδύνων αλλά και με τον τρόπο αντιμετώπισής τους γίνεται έτσι απαραίτητη, προκειμένου αφενός να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος έκθεσης των χρηστών των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου στους βασικότερους τουλάχιστον κινδύνους και αφετέρου να καταπολεμηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ηλεκτρονικό έγκλημα.".


Σκοπός του σεμιναρίου αυτού ήταν η ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων αναφορικά με τη σωστή και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, τη σωστή χρήση του Facebook και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Το πρόγραμμα και οι ομιλίες εστίασαν στην πρόληψη και αντιμετώπιση ψηφιακών κινδύνων.
Ειδικότερα, σημαντικό μέρος του σεμιναρίου αποτέλεσε και η παρουσίαση του οδηγού χρήσης του FACEBOOK, από την πρόεδρο της οργάνωσης, Άννα Ευθυμίου, η οποία ανέλυσε "τα μικρά γράμματα" των όρων χρήσης του Facebook και επισήμανε τι θα πρέπει να προσέχουμε κατά τη χρήση του.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η καταγραφή ντοκουμέντων - μαρτυριών από νέους, που φέρουν στοιχεία εθισμού από τη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών από την υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της οργάνωσης, κ. Μαρία Ράμμου. Παρουσιάστηκαν μύθοι και πραγματικότητες αναφορικά με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και προτάσεις για γονείς και παιδιά για την αντιμετώπιση εθισμού και βίας.


Ο κ. Αντώνης Παπαντωνίου - Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, μίλησε για το έργο της αστυνομίας αναφορικά με την προστασία των πολιτών στο Διαδίκτυο και παρέθεσε στοιχεία σχετικά με περιστατικά που έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς είτε μέσω Facebook είτε σε ανοιχτά δωμάτια συνομιλίας.


Στη συνέχεια, ο κ. Σπύρος Ιγνατιάδης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Βόρειου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), αναφέρθηκε στη δράση του Συνδέσμου αναφορικά με τους κινδύνους στο Διαδίκτυο και παρουσίασε τι πρέπει γονείς και παιδιά να γνωρίζουν κατά την πλοήγησή τους.
Τέλος, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του κ. Ιωάννη Μπόγδη, Δημοσιογράφο - Μέλος Συμβουλευτικού Οργάνου του Κόμβου Saferinternet, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσίασε το πρόγραμμα και υπογράμμισε ότι στόχος της δράσης είναι να επαγρυπνήσει όλους τους Έλληνες και να τους ενημερώσει για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν στις νέες διαδραστικές τεχνολογίες, όπως είναι το διαδίκτυο.


Από το παραπάνω εκπαιδευτικό σεμινάριο τα συμπεράσματα που προέκυψαν τόσο αναφορικά με τη χρήση του Facebook όσο και με τη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας σε 3.000 νέους και νέες από 13-24 ετών που διεξήγαγε η Μ.Κ.Ο. ΝΕΟΙ. Συγκεκριμένα, ότι το 97% των Νέων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Από αυτούς ένα μεγάλο ποσοστό δήλωσε ότι το χρησιμοποιεί το ελάχιστο μια φορά την εβδομάδα. Επίσης, ότι ένα 75% των αγοριών προτιμάει να επισκέπτεται σελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο, δωμάτια ανοιχτής συνομιλίας (chat rooms), ηλεκτρονικά καταστήματα και διαδικτυακά παιχνίδια, ενώ το 84% των κοριτσιών προτιμάει δωμάτια ανοιχτής συνομιλίας (chat rooms), σελίδες με μόδα, διαδικτυακά παιχνίδια και ηλεκτρονικά καταστήματα. Στην ερώτηση αν είναι ενήμεροι για τους κινδύνους του διαδικτύου 52% απάντησαν θετικά και από αυτούς το 80% δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί από τα ΜΜΕ, ένα 22% από τους φίλους, 17% από σχολείο, ενώ μόλις το 9% δήλωσε από τους γονείς - οικογένεια.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για όλα φέρει ευθύνη το σύστημα , το οποίο ποωθεί το καπιταλιστικό τροπο διαβίωσης και δεν επιτρέπει τη δημιουργικότερη χρήση μέσων όπως το διαδίκτυο

Ανώνυμος είπε...

συμφωνουμε θα πρεπει να γινεται η σωστη και συχνη ενημερωση για το πως να διαχειριζομαστε σωστα το διαδικτυο γιατι στις μερες μας τα περισσοτερα προβληματα ξεκινουν απο την κακη χρηση του.